2010. február 18., csütörtök

Szerdán, február nyolcadikán Könyvtárunk, a Kárpátaljai Megyei Állami Tévé és Rádiótársaság Magyar Szerkesztőségének egy részét látta vendégül. A hangzatosság kedvéért, optimistán azt is mondhatnánk, hogy közel a felét, mert a jelenlegi Kárpátaljai Magyar Televízió mindössze hét szerkesztőből áll, melyek közül hármat láthatott a közönség, éspedig: Kovács Gézát a magyar szerkesztőség vezetőjét, Vass Tamást operatőrt-hangmestert, illetve Debreceni Mihályt, külső munkatársat.


A találkozás során három film került bemutatásra. Az első, a leghosszabb alkotás a Felső Tiszavídék jelentősebb magyarlakta területeit mutatta be. Ezt követte két 10 perc alatti alkotás. Az egyik Hidi Endre keramikusról készült portréfilm, a másik pedig az Árpád Vonalról szólt.


A közönségnek és a közönséggel a szerkesztők közül leginkább Kovács Géza beszélt. Folyamatosan az volt az érzésem, hogy hírt hozni jött, elmondani, hogy mi van velük. Nem panaszkodott, néha tréfára próbálta fogni a dolgot, de egyáltalán nem mondott biztató dolgokat. Röviden: a 150.000-es kárpátaljai, magyar lakosság, (de a többi ukrajani kisebbség is) egyre lehetetlenebb helyzetben van. Nem lehet már anyanyelven felvételizni, érettségizni sem. A jelenlegi törvényeket figyelembe véve pedig az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar karára is ukránul kell felvételizni. Szó esett még a Vereckei hágón felállított emlékmű megrongálásáról is, a tettet viszont az importált nacionalizmus számlájára írta. A helyiek, még ha különböző nemzetiségűek is, jól megvannak egymással - mondta.

A találkozón többen is lehettek volna, jószerivel sajtósok duzzasztották a tizenahány közönséget, de a „civiliek”-nek is általában közük volt a filmezéshez, de legalább is a fényképezőgéphez.

Egyre inkább meggyőződésem, hogy az udvarhelyiek bizonyos szempontból érzéketlenek mindazzal szemben, ami kívül van Udvarhelyen; a szórvánnyal szemben.


A kárpátaljai szerkesztők erdélyi körútját a Hargita Megyei Kulturális Központ pályázata tette lehetővé, melynek célja a határon túli képzőművészeti intézményekben dolgozók találkozásának elősegítése és a szakmai kapcsolatrendszer kialakítása. Városunkba a Hargita Megyei Hagyományőrző Forrásközpont közbenjárásával érkeztek A karaván további útja Szebenen keresztül Szeredába visz. Előttünk Brassóban voltak.

Nincsenek megjegyzések: