2011. június 14., kedd

Színes-csirizes papírgyártás


Június 6.-án, a városnapok keretén belül nyílt napot tartottunk a könyvtárban, és beterveztünk egy gyerekfoglalkozást, ami annyira jól sikerült, hogy másnap újra megismételtük.
A színes-csirizes előzékpapír készítéssel egybekötött könyvillusztrálásos akciónk nagyjából a következőképpen zajlott le.

Az előzékpapír készítésének az ötlete Róth Andris kollégától jött, aki a maga szakállára, hobbi szinten tanulta ki a színes-csirizes papír otthoni gyártásának csínját. Ehhez mi hozzáképzeltünk egy kis, mindössze 4 oldalból álló könyvecskét, 2 mesével, amiben üresen hagytuk az illusztráció helyét, jobban mondva, azt a gyermekek fantáziájára bíztuk, hadd rajzolják be oda ők azt, ami képileg a legszemléletesebb volt számukra a mesékből.

Andris egy kis történeti bevezetőt tartott a színes-csirizes papír gyártásáról, és hasznosításáról, elvíve odáig a gondolatmenetet, hogy hogyan kerül be a színes papír a könyvek borítója mögé előzéknek, és hogy ott milyen funkciója van, hogyan egészíti ki a könyv tartalmát. Aztán közösen elolvastuk a két egérfarknyi mesét, és a könyvtár előtti téren, annak is az árnyékos részén beindult a gyakorlati kivitelezés is, és repült az idő, születtek a jobbnál-jobb alkotások.


Az én kedvencem így száradt az újságlefűzésre használt zsinóron.




















A gyermekek a könyvecskék „borítóját” is illusztrálták:














Több képet
itt találhatsz
az akcióról.

Nincsenek megjegyzések: