2011. július 1., péntek

Rukítás


A kolleg(in)ák közül már senki sem emlékszik pontosan arra, hogy ki is, és mikor kezdett el rukítani a könyvtárban. A szó eredetét tekintve vannak akik a ritkítás kifejezésünkből eredeztetik, mások a zurück német szóhoz rokonítják. Az Akadémiai Kiadó által 2005-ben megjelentetett Erdélyi Magyar Szótörténeti Tár mindenesetre nem tud erről a szóról.

A szó etimológiai homályosságai ellenére minden könyvtáros használja, ismeri a szót, cselekszi, néha szenvedi is az általa jelzett folyamatot. Rukításkor a polcon hátulról előre haladva számba vesszük a könyveket és – bizonyos kritériumrendszert használva – némelyiküket nem tesszük vissza, helyet szabadítva föl az új könyvek számára. A rukított könyvek a könyvraktárba kerülnek, szépen rendben, hogy kérésre bármikor elő lehessen venni őket onnan.

A jelenlegi rukítás oka a könyvtárhoz kerülő másfélezer angol nyelvű könyv, amelyek lassan, prioritás és feldolgozás alapján felkerülnek a kölcsönözhető könyvek polcaira. Az 1 tonnányi könyvadomány az Ameriaki Egyesült Államokban élő Fred Robey-tól indult és a Közösségi Alapítványon keresztül került hozzánk. Ez úton is köszönjük nekik.
Ajánlom az új szerzeményeket minden angolt gyakorló diáknak, felnőttnek egyaránt. Minden korosztály talál magához való olvasmányt.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

If you're trying to lose weight then you absolutely need to start following this totally brand new custom keto meal plan.

To create this keto diet service, licenced nutritionists, personal trainers, and professional cooks have united to develop keto meal plans that are productive, decent, money-efficient, and fun.

Since their first launch in early 2019, hundreds of individuals have already remodeled their figure and health with the benefits a professional keto meal plan can provide.

Speaking of benefits: in this link, you'll discover eight scientifically-proven ones given by the keto meal plan.